انتخاب گیربکس چگونه است
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

نحوه انتخاب گیربکس

به منظور انتخاب گیربکس مناسب و بهره برداری بهینه از آن، لازم است اطلاعات کافی نسبت به عوامل موثر در کارکرد گیربکس را در نظر بگیریم. در هنگام انتخاب یک گیربکس، تعدادی از ضرایب وجود دارد که می تواند در سایز نهایی گیربکس تاثیر گذار باشد اطلاعات موجود در انتخاب ویژگی های گیربکس و اطلاعات فنی، جزییات این ضرائب را برای استفاده در فرآیند انتخاب فراهم می کند.

 

نحوه انتخاب گیربکس

 

عوامل موثر در انتخاب گیربکس

نوع ماشینی که گیربکس برای آن انتخاب شده است.

دمای محیط

شرایط محیط (گرد و خاکی بودن، رطوبتی بودن، یخ زدگی، استوایی و ...)

موتور محرک (نوع و مشخصات)

نوع انتقال بین موتور گیربکس (مستقیم، از طریق کوپلینگ کلاچ، واریاتور)

آرایش محور ها

مقدار بار شعاعی و یا پیشران و علل آن.

روش انتخاب گیربکس

 

اطلاعات اختصاصی

 

سرعت ورودی گیربکس (rpm)

سرعت خروجی گیربکس (rpm)

پیکر بندی گیربکس

گشتاورخروجی مورد نیاز(N.m)

ساعت کارکرد در روز

نسبت تبدیل ( i)

توان ورودی (KW1 – HP1)

توان خروجی (KW2 - HP2)

دور ورودی (n1)

دور خروجی (n2)

روش انتقال

دمای محیط کار

ضریب کار (s.f)

دوره کار (Running Time %)

بازنده گیربکس (dη)

توان ورودی مرجع (الکتروموتور)

برنامه گیربکس

تعداد شروع (استارت) در ساعت

توان ورودی HP1 – KW1

منبع سایت

 

 

توان هایی که در کاتالوگ ذکر شده است، توان ورودی گیربکس هستند و توان خروجی به روش زیر محاسبه می گردد.

 

KW2(HP2) =KW1(HP1) * dη

 

ضریب کار

 

به دلیل اینکه گیربکس ها تحت بار متغیر کار می کنند بهتر است در هنگام انتخاب گیربکس ضریب کار (s.d) مناسب باشد. این ضریب به ما این امکان را می دهد گیربکس با مشخصات مناسب برای کار مورد نیاز انتخاب نماییم. جدول ضرایب کاری که می بایست در هنگام انتخاب گیربکس در نظر گرفت:

گیربکس صنعتی به‌منظور تغییر سرعت، گشتاور و جهت نیروی ورودی از منبع محرکه در کاربردهای مختلف صنعتی استفاده می‌شود. معمولاً نیروی محرکه ورودی گیربکس توسط یک الکتروموتور تأمین می‌شود. باتوجه‌به تنوع بالای موتور و گیربکس صنعتی، انتخاب این دو تجهیز از دغدغه‌های اصلی صاحبان صنایع است.
مهم‌ترین عواملی که در محاسبات انتخاب موتور و گیربکس باید در نظر گرفت عبارت‌اند از:
نوع موتورتوان موتوردور خروجی موتورتعداد استارت و چرخه کاری موتور در روزنوع گیربکسسایز گیربکسنسبت تبدیل گیربکسدور خروجی گیربکسگشتاور خروجی گیربکسسرویس فاکتور یا ضریب کار گیربکسبازده گیربکسنحوه اتصال موتور و گیربکسدر این مقاله به بررسی هر یک از عوامل گفته شده پرداخته و نکات مهمی را درباره نحوه انتخاب موتور گیربکس بیان می‌کنیم؛ اما از آن جایی که انتخاب گیربکس در اغلب موارد باتوجه‌به مشخصات موتور انجام می‌شود، ابتدا باید به محاسبات مربوط به انتخاب الکتروموتور مناسب بپردازیم.
انتخاب الکتروموتورازآنجایی‌که الکتروموتور وظیفه تأمین نیروی مکانیکی اولیه گیربکس که موردنیاز سایر تجهیزات است را بر عهده دارد، باید توان آن را باتوجه‌به گشتاور نهایی موردنیاز تجهیزات وابسته انتخاب نماییم.برای این منظور باید گشتاور و دور خروجی موردنیاز کاربرد که همان گشتاور و دور خروجی گیربکس است را محاسبه نموده و باتوجه‌به آن توان الکتروموتور مشخص شود. فرمول محاسبه توان عبارت‌است از:
توان = گشتاور (نیوتون متر) x دور موتور (رادیان بر ثانیه)
علاوه بر این، باتوجه‌به نوع کاربرد باید توان محاسبه شده را در ضریب ایمنی مشخصی (Safety Factor) ضرب نموده و توان نهایی را محاسبه کنیم. لازم به ذکر است که توان نهایی به‌دست‌آمده را برای انتخاب موتور به بالا رند می‌کنیم؛ به‌عنوان‌مثال، اگر توان نهایی محاسبه شده 7 کیلووات باشد، باید الکتروموتور 7.5 کیلوواتی انتخاب شود.سرعت خروجی، گشتاور، توان خروجی و بازده موتور مقادیر ثابتی نبوده و محاسبه آن‌ها بدون کمک‌گرفتن از سنسورها و ابزارهای دقیق اندازه‌گیری عملاً غیرممکن است. به همین علت، شرکت‌های تولیدکننده الکتروموتور تمامی این مشخصات را بر روی صفحه‌ای فلزی به نام پلاک یا Nameplate موتور درج نموده و به بدنه موتور متصل می‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله پلاک خوانی الکتروموتور را مطالعه فرمایید.انتخاب گیربکس
گیربکس حلزونی
خرید محصول 
گیربکس خورشیدی
خرید محصول 
گیربکس هلیکال
خرید محصولپس از بررسی مشخصات الکتریکی و مکانیکی موتور، نوبت به انتخاب گیربکس می‌رسد. برای این منظور ابتدا باید نوع گیربکس را مشخص کنید. انواع گیربکس صنعتی به دو دسته کاهنده دور و افزاینده تقسیم می‌شوند. همان‌طور که از نام این دو گیربکس بر می‌آید، گیربکس‌های کاهنده به‌منظور کاهش دور الکتروموتور و گیربکس‌های افزاینده به‌منظور افزایش دور خروجی از موتور به کار می‌روند.
گیربکس‌های کاهنده تنوع بیشتری داشته و در کاربردهای بیشتری استفاده می‌شوند. این گیربکس‌ها بر اساس نوع چرخ‌دنده‌ها به 4 گروه اصلی تقسیم می‌شوند:
گیربکس حلزونیگیربکس هلیکالگیربکس خورشیدیگیربکس سایکلوالبته، در ساختار گیربکس‌های سایکلو به‌جای چرخ‌دنده از بلبرینگ‌های گریزازمرکز و تعدادی پین برای انتقال قدرت استفاده شده است؛ اما بااین‌وجود، این تجهیزات نیز یکی از انواع گیربکس صنعتی به شمار می‌آیند. در ادامه با مزایا و معایب گیربکس‌های صنعتی آشنا می‌شویم.
گیربکس حلزونی
گیربکس حلزونی
مزایامعایبعدم برگشت‌پذیری در نسبت‌های بالای ۱:۴۶کمترین راندمان بین گیربکس‌های صنعتیکمترین قیمت بین گیربکس‌های صنعتیشفت‌های عمود بر همبیشترین میزان Backlashتعمیر و نگهداری آسانابعاد کوچک و فشردهشوک‌پذیری پایینقابلیت نصب در حالت‌های مختلفبازه نسبت تبدیل گستردهگیربکس هلیکال
گیربکس هلیکال
مزایامعایباستفاده از دنده‌های مورب یا هلیکالابعاد نسبتاً بزرگزاویه شفت‌های مختلف: مستقیم، ۹۰ درجه، موازیبیشترین راندمانهزینه بالاشوک‌پذیری بالاتحمل گشتاور بالابازه نسبت تبدیل گستردهتعمیر و نگهداری سختلقی بسیار کممیزان صدای پایین در حین کارگیربکس خورشیدی
گیربکس خورشیدی
مزایامعایبزاویه شفت‌های مختلف: مستقیم، ۹۰ درجهابعاد نسبتاً بزرگراندمان بالاشوک‌پذیری بالاهزینه زیادتحمل گشتاور بالابازه نسبت تبدیل گستردهلقی کمتعمیر و نگهداری سختدقت بالاامکان کاهش سرعت تا کمتر از ۱ دور در دقیقه (چند استیج کاهنده)گیربکس سایکلو
گیربکس سایکلو
مزایامعایبراندمان بسیار بالاقیمت بسیار بالابیشترین شوک‌پذیریکمترین لقیدسترسی سخت به قطعاتبیشترین تحمل گشتاوراستفاده از بلبرینگ‌های گریز از مرکز به‌جای چرخ‌دندهمحدودیت در زاویه شفت‌هاکمترین میزان صداسایر مشخصات فنی گیربکس‌های صنعتی که باید هنگام انتخاب آن‌ها در نظر گرفت، عبارت‌اند از:
سایز گیربکس: هر سایز گیربکس ظرفیت گشتاور مشخصی دارد و باید بر اساس توان موتور انتخاب شود.نسبت تبدیل گیربکس: نسبت تبدیل مشخص‌کننده میزان کاهش یا افزایش دور موتور در خروجی گیربکس است. در همین راستا مقاله محاسبه گشتاور و نسبت تبدیل در گیربکس صنعتی را مطالعه فرمایید.سرعت خروجی گیربکس: باتوجه‌به سرعت موتور و نسبت تبدیل گیربکس، می‌توان گیربکسی با سرعت خروجی مناسب کاربرد انتخاب کرد.گشتاور خروجی گیربکس: گشتاور خروجی واقعی، از حاصل‌ضرب گشتاور نامی در بازده گیربکس به دست می‌آید.سرویس فاکتور: گشتاور خروجی به‌تنهایی بیانگر قدرت یک گیربکس نیست؛ در واقعیت عوامل متعددی بر عملکرد گیربکس اثرگذار بوده و به آن‌ها فاکتورهای اصلاح‌کننده یا فاکتور سرویس می‌گویند. از جمله این فاکتورها می‌توان به شوک و ارتعاشات، مدت‌زمان کارکرد گیربکس، تعداد دفعات روشن/خاموش‌شدن موتور و گیربکس، شرایط محیطی (دما، گردوغبار) و … اشاره کرد.راندمان: بازده گیربکس همیشه کمتر از 100% بوده و در گشتاور نامی گیربکس ضرب می‌شود تا گشتاور خروجی آن محاسبه شود.نحوه اتصال موتور و گیربکس: نحوه کوپل شدن موتور با گیربکس و گیربکس با تجهیز بعدی نیز از جمله مهم‌ترین عوامل انتخاب گیربکس است. به‌طورکلی موتور و گیربکس را می‌توان به‌صورت مستقیم، کوپلینگ، تسمه و پولی و دنده و زنجیر به هم متصل نمود.مشخصات فنی هر گیربکس نیز مانند الکتروموتورها در پلاک یا کاتالوگ انتخاب گیربکس ثبت شده است. برای مطالعه بیشتر در این زمینه به مقاله پلاک خوانی گیربکس صنعتی مراجعه نمایید.
نتیجه‌گیری
انتخاب موتور گیربکس صنعتی مناسب برای یک کاربرد، فرایندی پیچیده بوده و به محاسبات دقیق و درنظرگرفتن عوامل مختلفی از جمله نوع موتور، توان، دور، گشتاور خروجی موتور، نوع گیربکس، سایز، نسبت تبدیل، دور خروجی، گشتاور، راندمان و … نیاز دارد.
در این مقاله به بررسی مهم‌ترین عواملی که در انتخاب موتور و گیربکس باید در نظر گرفت پرداخته و محاسبات لازم برای آن‌ها را نیز بیان کردیم. بهترین راه برای انتخاب موتور و گیربکس صنعتی، مشورت با افراد متخصص در این زمینه است؛ برای این منظور از طریق شماره‌تلفن 02191304300 با کارشناسان کالا صنعتی تماس گرفته و از مشاوره فنی رایگان این مجموعه بهره‌مند شوید.
  





:: بازدید از این مطلب : 32
|
امتیاز مطلب : 6
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
تاریخ انتشار : سه شنبه 23 مرداد 1403 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: